Xina està en contra del proteccionisme econòmic

El president xinès, Xi Jinping, ha arremès contra el proteccionisme econòmic i comercial i advocat per una nova economia mundial. En la primera sessió de treball del Cim del BRICS (Brasil, Rússia, L’Índia, Xina i Sud-àfrica), Xi ha advocat per una nova economia mundial i un sistema de comerç multilateral. Ha insistit en l’oposició de les nacions d’aquest bloc a tota forma de proteccionisme, doncs en un món interdependent i integrat, “l’obertura i guanyar-guanyar són l’única opció”, va dir.

En aquesta trobada, on Mèxic juntament amb Guinea, Egipte, Tailàndia i Tadjikistan figuren com convidats especials, Xi Jinping ha exposat que des de l’inici del segle 21, el sorgiment col·lectiu de mercats emergents i països en desenvolupament s’ha convertit en una tendència irreversible.

Els motors de l’economia mundial

A més, recentment aquestes nacions han fet una contribució major al creixement global i representen el 80 per cent d’aquell des de 2016, “i són dignes de ser nomenats com el motor principal de l’economia mundial’’. A més, ha demanat no perdre de vista els creixents riscos de la pressió i la incertesa de l’economia global. “Les negociacions del comerç multilateral estan parades i l’aplicació dels acords de París sobre el canvi climàtic s’enfronten a resistències”.

Alguns països recentment han voltejat al seu interior i “ja no es veuen inclinats a participar en cooperació per al desenvolupament internacional”, en una clara referència al president d’Estats Units, Donald Trump. Cada dia hi ha una nova etapa i ritmes on hi ha major competència enfocada en els interessos i regles i això fa que l’ambient extern per als mercats i països en desenvolupament siguin més complexos, amb majors reptes i “un vaixell que va a contra corrent ha de seguir amb força o s’arrisca a quedar-se enrere”, va destacar el líder xinès.

Enfront d’aquest escenari, Xi ha parlat del necessari treball conjunt dels mercats emergents i dels països en desenvolupament “per fer una major contribució al creixement global” i aconseguir una economia mundial oberta. “Necessitem advocar per una nova economia global, recolzar el règim de comerç multilateral, oposar-nos al proteccionisme i tornar a equilibrar la globalització econòmica per fer-la més incloent i equitativa”, ha insistit. Des del començament dels treballs de la plenària de BRICS, Xi Jinping ha arremès en reiterades ocasions contra el proteccionisme perquè “un joc de summa zero no ajudarà a l’economia global”.